1111111

Silicea (Kova)

A szilícium a természetben nagy számú ásványféleségben előfordul, mint a kovakő, achát, onix stb… A homeopátiás gyógyszer elkészítéséhez a hegyikristályból kivont tiszta szilícium kerül felhasználásra. Hígítás és dinamizálás után, s Silicea a homeopátiás materia medica legfontosabb gyógyszereinek egyike. Hatása magas hígításokban (15 CH), az egerek hashártya-falósejtjeinek anyagcseréjével kapcsolatos kísérletek során bizonyítást nyert.

Fő terápiás indikációk:

  • Rendkívüli fázékonyság, túlérzékenység a téli időszakban a nedves hidegre, ami orrgaratgyulladást, torokgyulladást, fülgyulladást, lassan oldódó, gyakorta gennyes szövődményekkel járó hörghurutot okoz.
  • Krónikus vagy a nyálkahártyák visszatérő gennyesedére való hajlama fül-orr-gége, a szem – kiújuló árpa – légzőrendszer – krónikus hörghurut – hörgőtágulás – területén, a húgyúti – ivarszervi nyálkahártyáknál – krónikus húgyhólyaghurut, méh- és petevezeték-gyulladás, – a bőrön – kelés, apró gennyes hólyagok, gennyes akne, lépfene, ujjak tovakúszó gennyedése, csontgyulladás, csontsipoly, dentális fertőzések.
  • Növekedési és tápláltsági zavarok, angolkór, a növekedési porc elváltozásai, csontritkulás, késleltetett új csontképződés (törés után), emésztési zavarok, atóniás székrekedés, hajlam bélférgességre.
  • Magatartászavarok: Silicea a beteges, vézna alkatú egyéneknek felel meg, akik a rendkívüli fázékonyság ellenére verejtékeznek. A viselkedés területén: energia hiánya, a kudarc és az elbátortalanodás szindrómái. Lámpaláz. Félénkség. Önbizalom hiánya. Alvásszavarok.

A gyermekeknél nyugtalanság, idegesség, makacsság és nagy szeretet igény (Pulsatilla)

 

Modalitások:
Rosszabbodás: hidegtől, télen, nedvességtől, védőoltásoktól, újholdkor, pszichikai és szellemi fáradtság következtében.
Javulás: melegtől, meleg borogatásoktól, nyáron.

 

Rhus toxicodendron (Mérges szömörce)

A mérges szömörcéről van szó, mely cserjének a nedve különösen hatásos a bőrre. A Rhus név a kelta “rhudd”, vörös szóból származik, a levélzet vöröses őszi színe miatt, míg a toxicodendron a görög “toxicon”- mérges és a “dendron”, fa szóból ered. Causticum-mal és Sulfur-ral együtt képezik a krónikus reumás betegségek három fő gyógyszerét. A Rhus igen hatékony az izomrostkötegekre és a bőrre.

Fő terápiás indikációk:

  • Reumás tünetek, melyeknek jellemzője a funkcionális mozgásképtelenséggel járó fájdalmas ízületi merevség, a pihenés utáni, első mozgástól és testhelyzetváltoztatástól javul.
  • Akut ágyéki fájdalom vagy ülőidegzsába, mely nagyfokú izommunka után lép fel, nedves hideg hatására vagy sérülést követően. (Arnica)
  • Izmok megerőltetése, rándulások, ficamok.
  • Bőrtünetek, körülírtan kiemelkedő piros folt (“leopárdbőr”), vagy gombostűfejnyi égető és viszkető hólyagok, tiszta tartalommal (bőrpír, ekcéma, herpesz, övsömör, bárányhimlő).
  • Influenzás szindróma, lassan kifejlődő magas lázzal, diffúz ízületi merevséggel és ízület körüli fájdalmakkal, melytől a beteg állandóan kénytelen mozogni az ágyban, hogy fájdalmát némiképp enyhítse. Erős szomjúság, a beteg vizet és hideg tejet kíván. Néha együtt jár az ajakherpesz megjelenésével.

Modalitások:
Rosszabbodás: nedves hidegtől, izommunka következtében, éjszaka, mozdulatlanságtól, mozgás kezdetén és rendkívüli fáradtság esetén.
Javulás: lassú mozgástól, még akkor is, ha az első mozdulatok fájdalmasak, száraz melegtől, verejtékezéstől, testhelyzetváltoztatástól.

 

A szezon szere – Pulsatilla (Kökörcsin, vagy szellőrózsa)

Az Anemone pulsatille, népi nevén kökörcsin, még “húsvét virág”-ként is ismert, melyet Húsvét táji virágzása miatt kapta. Pulsatilla főként fiatal lányoknál indikált gyógyszer, akiknek világos a bőrük, félénkek, melankolikusak, könnyen sírásra fakadnak, ami vigasztalásra javul, vénás pangásra és a felső légutak hurutos megbetegedésére hajlamosak.

Fő terápiás indikációk:

  • Hurutos tünetek, főként a felső légutaknál sűrű, sárgás-zöldes, bőséges mennyiségű és nem irritáló váladékkal (orrnyálkahártya-gyulladás, kötőhártya-gyulladás, fülgyulladás, hörghurut).
  • Vénás keringési tünetek (vénás vértolulás a végtagoknál, visszeresség az alsó végtagokon, fagyások, Raynaud szindróma).
  • Emésztési zavarok felböfögéssel, hányingerrel, hányással, főként zsíros ételek rossz emésztése miatt.
  • Gyakran Sulfur iodatummal együtt, a visszatérő légzőszervi tüneteknél és az akut megbetegedések végső fázisánál, a lábadozás meggyorsítására.
  • Ivarszervi tünetek: kis mennyiségű, késve érkező menstruáció, menstruációs zavarok, sűrű, sárgás, enyhén irritáló fehérfolyás, szemben az egyéb nyálkás váladékozásokkal,: mumpszos eredetű heregyulladás és petefészek gyulladás.

Modalitások:
Rosszabbodás: nedvességtől, meleg helyiségben, zsíros ételektől, pihenéstől, este, a menstruáció előtt és alatt.
Javulás: szabad levegőn, mérsékelt testgyakorlástól, együttérzéstől és vigasztalástól.

 

Pollens

A virágpor-allergiában szenvedők kiváló megelőző és tüneti szere a Pollens homeopátiás golyó. Többféle fű és virág pollenjéből készül, nagy hígítással, ezért a tavaszi, nyári pollenallergiáknál kiválóan csökkenti a panaszokat.
Általánosan szedhető fű-, fa-, virág- és gyomnövény- allergiára. Többek között a vadgesztenye, hárs, erdei fenyő, csomós ebír, útszéli és réti perje, timótfű pollenjeiből készítik a golyócskákat. A keresztallergiák miatt a Pollens már a mogyoró virágzásától, azaz februártól augusztusig virágzó füvek, fák, virágokra fellépő allergiás tüneteknél nagyon jó deszenzibilizáló (érzékenységet csökkentő) hatással bír. Nagy előnye, mint minden homeopátiás szernek, hogy kisgyermekek és terhes anyák is szedhetik!

Megelőzeskeppen: a szezon előtt 1-2 hónappal, heti 1×10 golyó adagban ajánlott a 30 CH-s erősségű hígítás. Ezáltal a szervezetet felkészíti a megfelelő immunválaszra.

A szezon kezdetekor: az adag napi 1×5 golyóra emelhető.

Hatása nagyszerűen kiegészíthető a Histaminummal, mely általános antiallergiás hatású szer. Az allergiás hajlam csökkentésére alkalmas alkati szert is lehet együtt szedni a Histaminummal és a Pollensszel.
Jó tudni, hogy a parlagfű homeopátiás hígítása ebben a gyógyszerben nem szerepel, ezért az erre érzékenyeknél az Ambrosia golyócskát érdemes még szedni. (Az Ambrosiáról a nyári számunkban olvashatnak!)

Phosphorus (Foszfor)

A Phosphorus betegségek egész soránál alkalmazható, az alvászavaroktól kezdve a cukorbetegségen (diabetes) át egészen a tüdőgyulladásig. A Phosphorus típusú ember intelligens és szeretetteljes, de könnyen elfárad, és hajlamos a rosszkedvre.

Fő terápiás indikációk:

  • Vérzéses állapotok.
  • Májelváltozási állapotok.
    vírusos hepatitis+++ (májgyulladás)
    cirrhosis (májzsugorodás)
    pancreatitis (hasnyálmiriggyulladás)
    polyneuritis alcoholica (alkoholfogyasztás okozta, több ideg egyidejű gyulladása).
  • Nem tuberkolózisos vértolulásos szindrómák a tüdőben.
  • Vesebetegségek.
  • Szívbetegségek.
  • Neuro-pszichikai betegségek, szorongás, túlérzékenység.
  • Csont-ízületi, demineralizáció.

Atropa Belladonna (Belladonna – Nadragulya)

Az “Atropa” annak a Párkának a nevéből származik, aki a görög mitológiában elvágja az élet fonalát, szimbolizálva a bogyók megevése okozta halált. A “Belladonna” arra utal, hogy a reneszánsz kori nők ezt a növényt arra használták, hogy csillogó szemük és színes arcuk legyen.

A Belladonna a hirtelen és rendkívül hevesen jelentkező, de gyors lefolyású betegségek kezelésére alkalmas. Az alkati típus az Aconitumhoz hasonlít, amennyiben a Belladonna-típusú emberek is egészségesek és életerősek. Amikor jól érzi magát, a Belladonna-típusú ember barátságos, vidám és elbűvölő, ha rosszul van, akkor pedig erőszakos és szeszélyes.

Fő terápiás indikációk:

  • Az influenza lázas, fertőzéses vagy kiütéses állapotai, melyek hirtelen jelentkeznek, verejtékezéssel, az arc kipirulásával és rendkívüli ingerlékenységgel. Gyermekek görcse a magas láz miatt.
  • Garat- és orrgaratgyulladás, légcsőhörgőgyulladás és torokgyulladás állandó nyelési kényszerrel.
  • Lokálisan gyulladásos folyamatok “csillogó” pirossággal, duzzadtság, erős és sugárzó melegség, éles, erős és lüktető fájdalom.
  • Erős vazomotoros, lüktető fejfájás.

Modalitások:

Rosszabbodás: minden külső ingerre: fény, zaj, hideg levegő.
Javulás: pihenéstől

Nux vomica (Sztrichninfa)

A farkasmaszlag magva, egy növény a Loganiafélék családjából, ahová tartozik az Ignatia, Gelsemium és Spigelia is. A Strychnos nux vomica magjai strychnint és brucint tartalmaznak. A farkasmaszlag magva különösen ideges, hiperaktív, indulatos, túlérzékeny egyéneknek indikált, akik túlzásba viszik a stimuláló szerek használatát és székrekedésre hajlamosak.

Fő terápiás indikációk:

  • Hányinger, visszafolyós és savanyú hányás, túlzásba vitt ételfogyasztás és alkohol fogyasztását követően.
  • Emésztési zavarok ülő foglalkozást végző egyéneknél, étkezés utáni bóbiskolással, amin egy rövid alvás segít. Az egyén kívánja a keserű alkoholos italokat, valamint a fűszeres ételeket, erős fűszereket, kávét. A beteg nyelvének hátsó részét jellemzően sárgás-fehér lepedék borítja. Fejfájások, migrén.
  • Fájdalmas aranyeres vérbőség, túlzott mennyiségű fűszeres ételek agy alkohol fogyasztása miatt, ülő foglalkozást végző, székrekedésre hajlamos egyéneknél.
  • Nátha, reggeli tüsszentési rohamokkal, amit bőséges orrváladékozás követ napközben, ezzel szemben éjszaka az orr eldugul. Gyakran jár együtt a szagok és illatok iránti fokozott érzékenységgel.
  • Spasztikus magas vérnyomás, fokozott stresszhatásnak kitett egyéneknél (üzletemberek).
  • Fizikai túlérzékenység a külső hatások iránt: fény, zaj, léghuzat, szagok, illatok. Pszichikai érzékenység az ellentmondásokkal és bosszúságokkal szemben. Az egyén gyakran ingerlékeny, kirobbanó, erőszakos, türelmetlen és intoleráns.
  • Álmatlanság, elalvási nehézségekkel, nyugtalan alvás és ébredés hajnali 3-4 óra felé.

Modalitások:
Rosszabbodás: ülő munkától, reggel, étkezések után (bóbiskolás), léghuzat hatására, kávétól alkoholtól, fűszeres ételektől és stimuláló szerektől, amit az egyén szívesen fogyaszt mértéktelenül.
Javulás: melegtől (kivéve a náthát és az aranyeret), rövid alvásoktól, este

Hypericum (Hypericum – Tűzdelt levelű orbáncfű)

Gyakran úgy határozzák meg a homeopátiában, mint az “idegek Arnicája”, mivel szelektív módon indikált az idegekkel gazdagon átszőtt területek sérüléseinél (ujjvégek, körmök, fogbél).

A Hypericumot főként elsősegélygyógyszerként használják, elsősorban fej-, gerinc- és farkcsontsérülésekre, valamint érző idegvégződésekben gazdag testrészeken (ajak, ujjbegyek, lábujjak). Az idegpályák mentén felfelé áramló erős fájdalmak esetén különösen javallt az alkalmazása. Nincs egyértelmű mentális gyógyszerképe, bár a sérülést követheti súlyos depresszió és emlékezetkiesés.

Fő terápiás indikációk:

  • Az idegvégződések sérülései. Post-traumás (traumatizmus vagy sérülés a fejen, csontvelőben, végtagokon) vagy sebészeti eredetű fájdalmak (gerinccsapolás, foghúzás, régi fájdalmas sebhely, a csonk fájdalmai amputáció után).
  • Szúrt sérülés, mély szúrás, vérzés nélkül, benőtt köröm, kifelé forduló nagylábujj, esése utáni ülőcsont fájdalom.
  • Nem traumás eredetű neuralgiák, nyilalló fájdalommal, valamint hirtelen szúró fájdalmak az érintett ideg mentén a törzsön (például a háromosztatú ideg neuralgiája, övsömör, “a frigore arcidegbénulás”).
  • Az ultra-ibolya sugárzásra fokozottan érzékeny bőrbetegségek, fényérzékenység.

Modalitások:
Rosszabbodás: érintéstől és a legkisebb rázkódástól.

 

Hamamellis virginiana (Hamamellisfélék)

Bűbájdió. Ez a cserje az Egyesült Államok és Kanada nedves erdőiben nő. A Hamamellis igen hatékony a vénás rendszerben, az Aesculus hippocastanum, a Collinsonia canadensis, valamint a Carduus marianushoz hasonlóan.

Fő terápiás indikációk:

  • Az alsó végtagok visszértágulata és felületi trombusos vénafalgyulladása, vérbő, duzzadt, érzékeny vagy fájdalmas vénák. Lokális fájdalomérzés, olyan, mint egy zúzódásnál, vagy mintha a vénák szétpattannának. Véna- és hajszálérfal gyengeség.
  • Vérző aranyér, fekete színű vérzéssel és a vénák (szétpattanásának) érzésével.
  • Szemsérülés okozta kötőhártya alatti diffúz bevérzés és haemorrhagia. A Hamamellis általában kiegészíti az Arnicát a zúzott sérüléseknél, kedvező hatással van a véömlenyek felszívódására.

Modalitások:
Rosszabbodás: melegtől, érintéstől.

Graphites (Grafit)

A grafitot a ceruzabél gyártásánál használják. Ez egy igen finom fekete por, zsíros tapintású, oldhatatlan vízben és alkoholban, szilíciumkarbonátot tartalmaz. Patogenetikus hatását a bőrre, emésztőrendszerre és az endokrin mirigyekre fejti ki.

Fő terápiás indikációk:

  • Bőr, bőrszármazékok(haj, köröm, stb.):
    Hólyagos kiütések, melyekből viszkózus, sűrű, tapadós, sárga, mézhez hasonló váladék szivárog. Sárgás pörkök. Irritáció esetén vérzés. Viszketés. Rosszabbodás melegtől és mosakodástól. A Graphites indikált veleszületett allergiás ekcéma, apró, gennyes hólyagok, felpállás esetén. Egyéb bőr jellegű indikációk: keloidos hegesedések, fájdalmas köröm körüli szemölcs, vastag, törékeny vagy foszladozó körmök, az ujjbegyek megvastagodott bőre repedezett, száraz, merev és töredező haj.
  • Emésztőrendszer:
    Puffadással járó emésztési zavarok, székrekedés székelési inger nélkül. Aranyér fájdalmas és váladékozó repedésekkel, fájdalmas erőlködés nélkül.
  • Endokrin, anyagcsere és pszichikai zavarok:
    Aktivitás csökkenése, lustaság, határozatlanság, közömbösség, túlérzékenység, elhízás, fázékonyság, vérszegénység, az anyagcsere lelassulása. A férfiaknál szexuális impotencia. A nőknél késlekedő menstruációk, nem túl bőséges. Menopauza előtti állapot. Mindkét nemnél pajzsmirigyelégtelenség.

 

Modalitások:
Rosszabbodás: hidegtől, az ágy melegétől, menstruáció alatt.
Javulás: szabad levegőn végzett mozgástól, evéstől (gyomor).